image4 In stiri

Parteneriat interinstituțional în domeniul traficului de persoane

Miercuri, 18 februarie 2015, Instituția Prefectului a organizat o întâlnire care a avut ca scop stabilirea unui parteneriat interinstituțional în domeniul traficului de persoane între județele Neamț și Bacău.

Prin Ordinul Prefectului 179/2014 a fost stabilită echipa interinstituțională antitrafic de persoane a județului Neamț, având la bază HG nr.1142/2012 privind Strategia Națională împotriva Traficului de Persoane pentru perioada 2012-2016. Echipa este alcătuită din reprezentanți ai serviciilor publice, structuri din cadrul Ministerului Afacerilor Interne și ai organizațiilor neguvernamentale. Având în vedere faptul că activitatea echipei antitrafic Neamț este coordonată de Centrul Regional Bacău, la întâlnire au fost prezenți și parteneri instituționali din județul Bacău, respectiv Direcția Generală pentru Asistență Socială și Protecția Copilului.

Tema traficului de persoane, alături de consumul și traficul de droguri, reprezintă , din păcate, un subiect de actualitate în zona Moldovei, iar prin contactele stabilite astăzi se dorește stabilirea unui parteneriat pentru realizarea unor proiecte în domeniu. Pentru a avea un contact cât mai autentic cu cetățenii, grupul județean antitrafic Neamț va include în componența sa și reprezentanți ai cultelor, între care menționăm Fundația „Episcop Melchisedec” din Roman Protopopiatul Piatra Neamț, „Fundația Solidaritate și Speranță” – Filiala Săvinești. La întâlnire a fost prezent și preotul Penitenciarului de Minori și Tineri din Bacău.

Date fiind experiența și expertiza în domeniu a participanților la întâlnire, s-a realizat o prezentare a situației actuale a fenomenului, precum și prioritățile pe termen scurt și mediu. Ne referim aici la campanii de informare și prevenire, implicarea mai activa a cadrelor didactice în identificarea potențialelor victime ale traficului de persoane și colaborarea mai strânsă între instituțiile statului și reprezentanții societății civile.

Scopul acestui seminar a fost acela de a identifica directii comune de acțune pentru controlul fenomenului traficului de persoane si a altor domenii conexe, cum ar fi traficul de droguri si diferite forme de criminalitate. Prin formarea acestei rețele între județele Bacău și Neamț dorim să punem bazele unui parteneriat pentru realizarea unor proiecte comune.