• Str. Alexandru cel Bun, Nr. 4, Roman, Neamt
  • 0728 880 510
  • fundatiamelchisedec@gmail.com
IMG_8690 In stiri

Festivitatea de deschidere a noului an școlar 2014-2015

În data de 16 septembrie 2014, la Fundația „Episcop Melchisedec” din Roman a avut loc, cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Ioachim Băcăuanul, festivitatea de deschidere a noului an școlar 2014-2015 pentru copiii de la Grădinița „Episcop Melchisedec” și pentru tinerii seminariști de la Liceul Teologic „Episcop Melchisedec”.

La eveniment au fost prezenți preasfințitul Părinte Ioachim Băcăuanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, Laurențiu Dan Leoreanu, primarul Romanului, inspectorul școlar general adjunct, Gabriela Banu, inspectorul școlar pentru management, Ilie Țedli, inspectorul școlar pentru proiecte europene, Maria Ghiniță, inspectorul școlar pentru disciplina religie, Mihai Giosanu, precum și preoți consilieri și inspectori de la Centrul eparhial, profesori, elevi ai liceului și părinți.

Evenimentul a debutat cu săvârşirea slujbei de Te-Deum de către Preasfințitul Părinte Ioachim Băcăuanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi de la Centrul eparhial, pe scena special amenajată pentru acest eveniment și sub privirea ilustrului Ierarh Melchisedec Ștefănescu.

După programul liturgic au fost ținute  alocuțiuni de către cei prezenți. Doamna Banu Gabriela, invitată pentru a vorbi celor prezenți,  a subliniat faptul că începutul de an școlar introduce pe tineri și profesori într-o atmosferă de sărbătoare: ”zile de sărbătoare nu sunt doar cele rânduite de Biserică în calendar, ci și cele pe care le simțim în sufletul nostru și cred că astăzi este o astfel de zi. O națiune fără credință și națiune nu are viitor, de aceea Școala și Biserica au un rol deosebit  în formarea tinerilor ca păstrători ai valorilor fundamentale ale acestui popor”.  Prezent la acest moment emoționant, inspectorul școlar pentru disciplina religie, domnul Mihai Giosanu, a vorbit despre semnificația teologică a conținutului slujbei săvârșite cu prilejul începutului de an școlar: ”cultul și cultura, Biserica și Școala, cele două coloane ale spirituaității românești se întâlnesc fericit aici în Grădina de copii. Astăzi,  în rugăciunea de sfințire a apei, s-a cerut să dobândim lumina harului, a cunoștinței și a înțelepciunii.  Apoi, rugăciunea  rostită pentru  învățăcei este o sinteză ce exprimă un lucru cu care trebuie să ne întâlnim în fiecare zi și care ne învață că înțelepciunea lumii e simplă și se referă la faptul că acolo pe unde treci trebuie  să lași un lucru bun. Acest lucru trebuie să  îl facem și noi, și ca profesori și ca elevi, de fiecare dată când ne întâlnim în astfel de momente de sărbătoare.”

La final, Preasfințitul Părinte Ioachim Băcăuanul a binecuvântat pe toți cei prezenți și a rostit un cuvânt de învățătură în care a vorbit despre rolul pedagogului în formarea tinerilor și despre responsabilitatea Școlii și Bisericii în procesul educațional al tinerei generații.  ”Ne-am rugat pentru  ca elevii să primească harul înțelepciunii și înțelegerii pentru  asimilarea cunoștințelor care să-i formeze pentru societate. Sămânța cuvântului lui Dumnezeu trebuie să rodească în sufletele tinerilor,  iar darurile Duhului Sfânt să devină în ei izvor de lumină pentru societatea românească de mâine. Avem datoria morală de a ne gândi în această zi și la cei care datorită unor circumstanțe nu se pot bucura la fel ca voi de începutul de an școlar. Este o zi emoționantă pentru fiecare elev,  profesor și părinte,  pentru că orice început este marcat de  emoție constructivă. Este vibrația Duhului Sfânt ce ne animă și ne va anima până la sfârșit”.

Ierarhul a binecuvântat pe cei prezenți şi dialogat cu micuții  preșcolari, cu profesorii şi cu tinerii elevi seminarişti şi părinţii lor, apoi copiii beneficiari ai Centrului de zi pentru copii din cadrul Fundației, în număr de 50, au primit din partea Preasfințitului Părinte Ioachim câte un ghiozdan dotat cu toate cele necesare pentru începutul de an școlar.