Camin batrani

Realizarea acestui obiectiv are ca scop îmbunătăţirea calităţii şi ridicarea serviciilor sociale la standard europene cu implicaţii pozitive asupra gradului de îngrijire şi participării populației la piaţa muncii.

Elaborarea documentaţiei se impune ca o necesitate a construirii unei clădiri cu destinaţia de centru îngrijire persoane vârstnice, datorită:

–        lipsei unui asemenea spaţiu în zona amplasamentului;

–        creşterii numărului populaţiei în vârstă;

–        bătrânii aşteaptă mai mult de doi ani până sunt admişi într-un centru din zonă, deficitul de locuri este cronic şi nu poate fi remediat decât prin investiţii majore în domeniu în următorii   10-15 ani.

Construirea acestui obiectiv va permite crearea condiţiilor favorabile referitoare la odihnă, relaxare şi prestarea diferitelor servicii sociale pentru bătrâni.

În prezent sunt necesare investiţii importante în domeniul asistenţei sociale în vederea rezolvării multiplelor probleme legate în special de persoanele cu vârste înaintate.

Creşterea numărului de pensionari precum şi nevoile speciale ale acestora, au condus la acordarea unei atenţii sporite acestui tip de program. Din acest motiv, Fundaţia „Episcop Melchisedec” şi-a propus iniţierea unui proiect pentru construcţia unui Cămin de Bătrâni.

Construirea unui cămin de bătrâni, destinat persoanelor cu vârste înaintate pentru a putea beneficia de condiţii civilizate de trai precum şi de asistenţă medicală calificată. Nu în ultimul rând se urmăreşte socializarea persoanelor în vârstă, acest lucru contribuind la creşterea vieţii şi în consecinţă, prelungirea speranţei de viaţă.

Obiective generale:

–        asigurarea cazării, mesei şi petrecerii timpului liber în condiţii civilizate pentru cât mai mulţi bătrâni;

–        stabilirea de contacte şi relaţii de prietenie între persoanele în vârstă care să le ofere confortul psihic necesar;

–        organizarea de activităţi conexe pentru petrecerea timpului liber comun cum ar fi cultivarea de legume în serele din vecinătate, activităţi de recreere şi loisir în spaţiile amenajate (club, hol, curte interioară) sau în parcul existent în incintă.

Din punct de vedere funcţional, clădirea are 5 grupări principale de funcţiuni şi anume: cazare, servirea mesei şi petrecerea timpului liber, asistenţă medicală, administraţie şi servicii.

• Cazarea este formată pentru 39 de persoane astfel: 20 camere din care 14 camere cu 2 paturi, o cameră cu 3 paturi, o cameră cu 4 paturi şi 2 camere duble, cu pături pentru două persoane.
  • Servirea mesei se realizează într-o sală de mese pentru 60 persoane dotată cu o terasă amplă deschisă spre partea sudică a clădirii. Căminul va avea sala de recreere (club), biblioteca şi sala de lectură, destinate petrecerii timpului liber.
  • Asistenţa medicală este asigurată prin intermediul unui punct medical format dintr-o cameră de gardă, fiind posibilă realizarea unei asistenţe permanente cu ajutorul Centrului de permanență medical deja existent din cadru Fundației. Personalul medical dispune de vestiar propriu, grup sanitar şi duşuri.
  • Pentru administraţie vor fi amenajate un număr de 2 birouri pentru secretariat/recepţie în holul principal şi director şi administrator cu grup sanitar propriu.

Organizarea spaţială a urmărit realizarea unor circuite bine delimitate, o relaţie funcţională corespunzătoare, precum şi crearea unei ambianţe agreabile pentru persoanele în vârstă. Accesul principal este amplasat pe latura vestică spre holul principal. Spaţiul amenajat pentru recreere, biblioteca, sala de lectură, administrator este amplasat la demisol. Camerele de cazare amplasate la parter şi mansardă sunt orientate spre est şi vest, parte către parcul existent în incinta amplasamentului. Circulaţia verticală este asigurată de o scară şi un ascensor dimensionate conform normelor în vigoare.

Sala de mese este situată la parter în tronsonul de clădire sudic, spre care se pătrunde din axul holului principal şi este dotată cu o terasă deschisă spre sud.

Accesele secundare pentru personal şi marfă sunt amplasate pe latura estică în dreptul unor curţi de serviciu cu acces carosabil.

Aria utilă a clădirii propuse este de aprox. 1300 mp.

Valoarea investiţiei inclusiv TVA este: aprox. 4.000.000 lei

Pe parcursul anului 2014 s-a realizat tot proiectul tehnic în care s-au obținut și toate avizele de construire de la instituțiile de specialitate.