In stiri

ARB sprijină persoanele vulnerabile

La propunerea și sub directa coordonarea a Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ioachim, a fost elaborat și aprobat astăzi, 17.03.2020, în Permanența Centrului eparhial de la Roman, Proiectul social – filantropic și medical în contextul pandemiei cu noul coronavirus (COVID – 19), intitulat „Iubește-ți aproapele ca pe tine însuți!”.

În contextul pandemiei cu noul coronavirus (COVID – 19) și a instituirii stării de urgență națională de către Președintele României (conform Monitorul Oficial nr. 212 / 16.03.2020), ONG-urile eparhiale, protopopiatele și unitățile de cult din Arhiepiscopia Romanului și Bacăului vor susține persoanele vulnerabile de pe cuprinsul eparhiei, pe o perioadă de cel puțin 30 de zile.

Toate persoanele interesate să susțină acest demers, cât și cele vulnerabile, aflate în situație de criză, pot apela la numărul unic de urgență 0749666581 și la adresa de email voluntariarb@gmail.com.

Proiectul vine în întâmpinarea tuturor persoanelor vulnerabile din comunitățile Eparhiei Romanului și Bacăului, persoanele vârstnice, mămicile singure cu mai mulți copii, femeile însărcinate, familiile numeroase cu posibilități materiale reduse și alte persoane vulnerabile sau persoanele carantinate, care necesită un sprijin imediat în urma răspândirii pandemiei cu noul coronavirus (COVID – 19)

Detalii de interes general:
– toate persoanele vulnerabile pot solicita sprijinul la adresa de email voluntariarb@gmail.com, special creată pentru această perioadă a răspândirii epidemiei de coronavirus (COVID – 19). La această adresă va fi permanent in contact cu Inspectorul eparhial pe probleme sociale. Pr. Ilarion Mâță, care va încerca să gestioneze cazurile urgente care vor solicita sprijinul, de pe cuprinsul eparhiei;
– a fost generat numărul de telefon 0749666581, număr unic de urgență la nivel de eparhie. Acesta va fi, accesibil în intervalul 08.00 – 18.00, exclusiv pentru cei aflați într-o situație de gravă vulnerabilitate socială cauzată de epidemia de coronavirus. La acest număr de telefon va răspunde Inspectorul eparhial pe probleme de asistență socială.

Calendarul Activităţilor
Marti, 17.03:
– amendarea, completarea, avizarea și publicarea (difuzarea proiectului) către factorii implicați, de către IPS IOACHIM, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului.
18. 03 – 20.03:
– încărcarea informațiilor utile pe site-ul oficial al eparhiei: www.eprb.ro și pe toate site-urile și paginile de facebook ale ONG-urilor eparhiale, protopopiate și parohii. Aceste informații sunt legate de adresa unica de email voluntariarb@gmail.com, telefonul de interes general la care va răspunde coordonatorul de la Biroului eparhial de asistență socială în intervalul 08.00-16.00 și alte informații despre nevoia de voluntari și colecta de alimente, medicamente sau produse de igienă;
– încheierea parteneriatelor cu Unitățile Administrativ Teritoriale, ISU, Retaileri, distribuitori etc;
– protopopiatele vor difuza informații către toate parohiile iar parohiile vor începe colectarea de date cu referire la persoanele vârstnice izolate la domiciliu ce necesita un ajutor imediat, familiile cu mulți copii și persoanele carantinate;
– ONG-urile eparhiale vor finaliza campania de colectare a datelor din teren (beneficiarii serviciilor sociale care necesita ajutor de urgență, etc) și vor încheia parteneriate sustenabile pe toată perioada de intervenție, cu instituțiile abilitate, parteneri publici și privați.

Sâmbătă – duminică 21-22.03
– parohiile vor finaliza colectarea de date cu referire la persoanele vârstnice, familiile cu mulți copii și persoanele carantinate. Acestea vor fi distribuite protopopiatelor;
– vor fi anunțate campania de strângere de alimente neperisabile sau de distribuire a acestora direct către beneficiari fără a mai fi aduse la parohie. Acest lucru poate fi posibil prin direcționarea telefonică de către voluntarul parohial a produselor către persoana / familia aflată în nevoie;
– parohul anunță disponibilitatea de a sprijin persoanele aflate în dificultate și va ruga să apeleze un număr de telefon sau să scrie un mesaj cu datele de identificare a persoanei/ familiei din parohie care necesită un sprijin imediat, indiferent de natura ajutorului. Preotul / voluntarul va direcționa nevoia către o instituție abilitată, în cazul în care solicitarea nu face obiectul campaniei umanitare eparhiale.

Luni – 23. 03:
– se vor înainta datele culese din teren (parohii) către protopopiate;
– părinții protopopi cu secretarii și șefii de cerc vor analiza datele și vor întocmi o strategie de intervenție la nivel de protoierie;
– în colaborare cu Biroul eparhial de Asistență Socială se vor lua măsuri, interveni și ajuta acolo unde protopopiatele nu fac față numărului de solicitări;
– părinții protopopi vor comunica preoților normele de intervenție și prioritățile din comunitățile pe care ei le păstoresc;
– ONG-urile eparhiale vor realiza planul de intervenție pentru campania de întrajutorare a tuturor celor care au solicitat sprijinul telefonic, prin email sau direct la sediul organizației. Această strategie va fi trimisă și către voluntariarb@gmail.com

24.03-16.04
– Protopopiatele, parohiile și ONG – urile vor desfășura proiectul eparhial și campania de sprijin umanitar a persoanelor vulnerabile: vârstnici, familiile cu mulți copii și a persoanelor carantinate

17.04
– Protopopiatele, parohiile și ONG – urile vor înainta la adresa voluntariarb@gmail.com Rapoartele de activitate pentru cele 30 de zile de implementare a proiectul eparhial social – filantropic și medical în starea de urgență națională provocată de epidemia de coronavirus (COVID – 19).

Date de contact:
Biroul eparhial de Asistență Socială, Str. Alexandru cel Bun, nr. 5, Roman, jud. Neamț.
www.eprb.ro
email : voluntariarb@gmail.com
Tel 0728880507 (Pr. Eugen Ciuche)
Tel. 0745871959 (Pr. Ilarion Mâță)